Harstad Aikidoklubb
Treningsleir  Aikido Toho Iai med Jiri Marek 12. - 14. september 2008                                                             

* flere bilder fra leiren finner du på siden bilder


Treningsleir med Jiri Marek i Harstad aikidoklubb skrev av Paul Andreas Haug.  

Den 12-14. September fikk Harstad Aikidoklubb besøk av Jiri Marek fra Tsjekkia. Han er elev av Nishio-sensei og trener innenfor stilarten aikido toho iai. Det meste av undervisningen var basert på sverd, men også jo og vanlige kroppsteknikker ble undervist.

    Det er et stykke vei fra Tsjekkia, til Norge og Harstad, så vi i klubben ønsket også å gi ham en liten opplevelse av landsdelen. Siden vi har en prest i Harstad aikidoklubb, regnet vi med at været vill bli det aller beste. Hvilket det også ble. Sol fra morgen til kveld. Og Nord-Norge i begynnende høstskrud er en opplevelse, ikke bare for langveisfarende og folk syd for sinsenkrysset. Vi fikk bla. anledning til å ta en dagstur ut til Svolvær og Lofoten, med innlagte fotosessions, grilling og bading. Når sant skal sies var det bare en i reisefølget som kastet klærne og hev seg i vannet. Kaldt og friskt var det. Omtrent 11 grader. Men desto mer levelige temperaturer på land.

   Naturligvis ble det og skulle det være mye trening. Ingen av oss i klubben hadde noen særlig erfaring med Nishio-style, så det var nytt og utfordrende på alle måter. Det er lett å bli utålmodig med seg selv når armer og ben løper i ulik retning. Derimot var instruktøren – Jiri utrolig tålmodig med en heller klønete gjeng. Men slik er det jo når man skal lære seg noe nytt, nesten uansett hva det er. Mye av undervisningen bestod i å lære oss de ulike sverd - kataene. Ikke minst viktig var det å lære oss hvordan vi skulle trekke sverdet ut av  saia ( balgen), og sette det tilbake igjen, uten å stikke eller skjære seg til blods. Heldigvis brukte vi bare iaito og bokken denne gangen.

  Det ble mange timer med trening, men aikido er også sosialt. Vi hadde derfor lagt inn en kveld på byen og ikke minst felles luncher de dagene leiren varte. Stemningen var veldig god, og vi fikk etter hvert litt tak på dette med sverd. Vi har et ønske om å få ham på besøk igjen, men en liten klubb har også en liten økonomi. Så det må vurderes. Dette var i alle fall for oss i Harstad aikidoklubb et spennende og eksotisk møte med en litt annerledes innfallsvinkel til aikido. Vi kunne nok ha vært flere på matta disse dagene, men de som kom fikk mye igjen.

Takk til Roman for et kjempeflott initiativ!